Twintig bespaartips voor een rijk 2017

Januari is een goede maand om de financiële balans op te maken. Dit jaar wordt voor ons een spannend en interessant jaar. Per 1 maart ben ik namelijk baanloos  (niet werkloos ;-)). Vanaf dat moment ben ik thuisblijfmoeder en ga ik meer doen voor het eigen bedrijf van de man.

Een positieve ontwikkeling voor het gezin, die echter ook betekent dat we minder geld te besteden hebben. En dus haalde ik mijn eigen lijst met budget tips maar weer eens van stal. Ik zal ze nodig hebben.

Misschien kun jij ook wel wat tips gebruiken, of maak je net als ik in januari altijd de financiële balans op. Haal vooral uit de lijst wat je kunt gebruiken. Goede aanvullende tips zijn altijd welkom.

Deze budgettips zijn overigens geschreven vanuit een bepaalde rijkdom. Er staan bijvoorbeeld ook tips in voor de aanschaf en het gebruik van een auto. Wat gewoonlijk niet van toepassing is als je op een absoluut minimum zit. Aan de andere kant: het leven wordt steeds duurder en er is een groeiende groep mensen die ondanks het hebben van een baan en een koophuis steeds meer moeite moeten doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Waarbij ze de auto niet weg kunnen doen omdat ze die nodig hebben voor hun weerk.

Twintig tips om te besparen:

 1. Maak een lijst met al je inkomsten en je vaste en semi-vaste lasten. Maak hierin ook een onderscheid. Semi-vaste lasten zijn zaken als verzekeringen, telefoonabonnementen, reiskosten voor je werk, zorgverzekering en kosten voor gas,water en licht. Deze zaken heb je nodig, maar de uitgaven ervoor staan niet volledig vast. Trek de lasten van de inkomsten af en kijk hoeveel je overhoud. Maak voor het geld wat je overhoud een onderverdeling: welk deel is voor huishoudelijke uitgaven of zakgeld en wat wil / kun je sparen per maand.
 2. Kijk eens per jaar eens goed naar je uitgaven voor de semi-vaste lasten. Kun je sommige kostenposten misschien handiger (goedkoper) regelen? Zorg ervoor dat je op tijd naar deze posten kijkt. Sommige zaken kun je nog steeds maar eens per jaar opzeggen. Noteer zo nodig in je kalender per welke datum je dingen op moet zeggen (en noteer dan gelijk een paar weken eerder dat je aanbieders moet vergelijken).
 3. Geef jezelf een budget voor de boodschappen (en zo nodig ook voor andere dingen waar je al snel teveel geld aan uitgeeft).
 4. Spaar maandelijks een vast bedrag (hoe klein ook) en schrijf dit bedrag direct na binnenkomst van de inkomsten af. Op die manier kun je het ook niet per ongeluk uitgeven.
 5. Zorg ervoor dat je niet in de min kunt staan op je bankrekening, maar dat je in plaats daarvan altijd een buffer hebt voor onverwacht grote uitgaven.
 6. Neem zo mogelijk (het kost namelijk ook weer wat geld) een rekening die je alleen voor de huishoudelijke uitgaven gebruikt en stort hier maandelijks een vast bedrag op. Sommige mensen vinden het handiger om zichzelf per week cash een bedrag te geven. Bij beide manieren geldt: op is op!
 7. Spaar ook van je boodschappengeld. Op die manier heb je een apart buffertje (en budget!) voor grotere huishoudelijke uitgaven zoals een stofzuiger of koelkast die instort.
 8. Kijk af en toe eens kritisch naar de duurdere boodschappen. Bulkinkopen zijn vaak goedkoper. Daarnaast is het soms nuttig om eens per maand (of eens per paar maanden) naar een andere winkel te gaan (Aldi, toko) voor een aantal boodschappen omdat de verschillen wel erg groot zijn. Zo is tien kilo kattenbrokjes per kilo goedkoper dan elke keer een klein zakje en zijn kruiden bij de toko goedkoper dan bij de supermarkt.
 9. Kijk bij het boodschappen doen kritisch naar gelijksoortige producten en hun prijs. Vaak is het goedkope product net zo lekker. Je kunt het altijd eens een keer proberen. De goedkopere producten liggen vaak laag (soms ook hoog). Dus kijk eens goed om je heen in de supermarkt.
 10. Eet seizoensgroenten (en volg daarbij de aanbiedingen).
 11. Maak een menuplan en plan hierin voorraden en aanbiedingen slim in. Zie je dat je met je menu een duur weekje gaat krijgen: maak dan wat aanpassingen zodat je goedkoper uitkomt.
 12. Eet eens wat minder vlees of vis. Dit kan door kleinere porties te eten, maar ook door vlees te vervangen door iets anders. Neem dan niet van die vegetarische burgers (want die zijn net zo duur, zo niet duurder als je gangbaar vlees eet), maar eet een eitje of peulvruchten. Als je gedroogde peulvruchten neemt ben je weer goedkoper uit dan bij peulvruchten uit blik. Voor het gebruiksgemak kun je die in grotere hoeveelheden weken en koken om ze dan in porties in te vriezen.
 13. Ga bewust om met je energieverbruik. Zet de kachel een uur voor het naar bed gaan alvast wat lager. Kijk ook of de thermostaat standaard een graadje (of half graadje) lager kan. Was op een zo laag mogelijke temperatuur (met af en toe een hete was voor het behoud van je machine).
 14. Vraag luxe artikelen die je graag gebruikt voor je verjaardag. Ik denk dan aan lekkere bonbons, thee, koffiesoorten enzovoorts.
 15. Kijk bij de aanschaf van nieuwe gebruiksartikelen kritisch naar de aanschafprijs én naar de latere kosten. Denk aan: verbruik, levensduur, verzekeringskosten en wegenbelasting (bij auto’s).
 16. Rijd 100 km per uur en zorg dat je banden op spanning zijn. Als je harder rijdt dan 100 km / uur, dan stijgt je verbruik per kilometer terwijl de tijdswinst (zeker op kortere afstanden) marginaal is. Een goede bandenspanning zorgt ook voor een lager verbruik.
 17. Probeer ritjes met de auto te combineren en haal boodschappen bijvoorbeeld op de terugweg van werk naar huis. Kijk voor kadootjes als je toch al in de stad bent.
 18. Stel een nadenktermijn in voor de aanschaf van non-food producten en grotere uitgaven. Vraag jezelf af of je dat artikel echt wel nodig hebt. Voegt het echt iets toe aan je leven? Is er een groot toegevoegd gemak? Wordt je hier echt blij van? Bedenk dat je niet alles wat je heel mooi vindt ook daadwerkelijk hoeft te bezitten. Bewonderen in de winkel en het daar laten is ook echt een optie. Boeken en films kun je ook lenen, tweedehands kopen of op je verlanglijstje voor je verjaardag zetten.
 19. Kijk bij het plannen van uitjes ook altijd even of er kortingsbonnen voor te krijgen zijn.
 20. Onderhoud je spullen. Dus poets, repareer, was en verzorg je spullen. Op die manier gaan ze langer mee en hoef je geen nieuwe spullen te kopen.

Is besparen voor jou een thema komend jaar?
En zo ja: wat zijn je plannen op dat vlak?

 

Deze lijst is overigens in 2012 al eens eerder geplaatst op mijn andere blog: bespaarzuinig.

Share
14 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.