Hoe kom ik uit met de kinderbijslag?

Wat is kinderbijslag? 

In Nederland heeft iedereen die in Nederland woont en / of werkt en kinderen onderhoud in de leeftijd van 0 tot 16 jaar recht op kinderbijslag. De kinderbijslag wordt betaald door de Sociale Verzekeringsbank. Het is een zogenaamde volksverzekering, bepaald vanuit De Algemene Kinderbijslagwet.

De kinderbijslag werd in 1941 ingevoerd door de Nederlandse regering. Het doel van de regeling was het bevorderen van kinderrijke gezinnen.

Als de kinderen 16 zijn wordt er ook nog kinderbijslag uitgekeerd, míts het kind niet teveel bijverdient, geen studiefinanciering ontvangt, maar wel een opleiding volgt.

Kijk voor meer informatie ook even op de site van de Sociale Verzekeringsbank 

Sparen op een eigen rekening

Hoe zorg je ervoor dat je met dit geld ook daadwerkelijk kleding, schoenen en andere kosten van je kinderen betaald?

Besparen kinderbijslag
Besparen op de uitgaven voor kinderen

Om te beginnen vind ik het handig om voor de kinderen een aparte rekening te openen voor de kinderbijslag. Dit maakt het helder welk bedrag er (nog) is. De kosten van kleding, schoenen en speelgoed kun je vervolgens van deze rekening betalen.

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je niet het hele bedrag uitgeeft en dat je het bedrag wat overblijft spaart voor als je kind / kinderen groter is / zijn. Op de lagere school zijn de kosten namelijk nog beperkt, maar hoe ouder een kind wordt, hoe hoger de kosten zijn. Zeker als er vervolgens sprake is van een vervolgopleiding met eisen aan laptops, Ipads en schoolreisjes. Als je een klein inkomen hebt – of meerdere kinderen – zijn dit pittige kosten om op te hoesten. Dan helpt het als je alvast per kind wat geld gespaard hebt. 

Krijgertjes

Ten eerste: zeg nooit nee tegen kleding (of speelgoed) wat je krijgt. Het is fijn als er een paar mensen zijn die geregeld kinderkleding en speelgoed aan je doorgeven en hoewel niet alles (bij) je kinderen zal passen is het iets om blij mee te zijn. Het is lief dat mensen aan je denken – en het is mooi meegenomen. Alles wat je zoon of dochter niet staat of zijn / haar (of jouw)  ding niet is kun je weer doorgegeven aan de kringloop of rechtstreeks aan andere ouders.

Doe alles wat niet mooi meer is gelijk in de kliko – hierbij maak ik overigens een uitzondering voor spijkerbroeken (zie verderop in dit stuk). Spullen die te groot zijn kun je nog even bewaren. 

Tweedehands

Bij het tweedehands kleding kopen voor kinderen zijn kledingpakketten echt een uitkomst. Op marktplaats tik je kledingpakket, jongen / meisje en de maat in en voila… een hele serie kledingpakketten in de maat van je kind.

Als je twee keer per jaar een groot kledingpakket koopt (eentje voor de zomer en eentje voor de winter) heb je een goede basis voor de garderobe van je kind. Ruim voordat je wat aanschaft eerst de kledingkast op en haal alles wat in de praktijk niet gedragen wordt, wat lelijk is of wat te klein is eruit.

Vervolgens kijk je wat er nog mist. Op basis daarvan kun je een kledingpakket zoeken. In de praktijk blijken sommige kledingstukken (zoals fatsoenlijke jongensbroeken) lastig te vinden te zijn. Toch lukt het met wat speurwerk vaak wel om een kledingpakket te scoren met ook die items erin. 

Kijk bij de aanschaf van een kledingpakket goed naar de kleuren en naar de grootte. Er zitten altijd wel een paar dingen bij die toch wat minder mooi zijn, minder goed staan of die je kind niet leuk vind. Dat is minder erg bij een kledingpakket met 30 items, dan met 10 items. 

Kijk in principe altijd voor een maatje groter – behalve als er opeens grote tekorten zijn in de huidige maat, maar als je goed vooruit koopt, dan zal dit als het goed is niet zo snel voorkomen.

Bepaal de prijs die je aan een kledingpakket wilt betalen. Zo betaal ik gemiddeld 30-35 euro per kledingpakket, inclusief verzendkosten. Pakketten met merkkleding kosten meer, maar gaan mogelijk ook weer langer mee en zijn makkelijker weer te verkopen op marktplaats. 

Goedkope setjes

Houd naast de kledingpakketten altijd je ogen open voor een goede aanbieding. De lidl heeft nogal eens leuke shirts met lange mouwen, spijkerbroeken of hemdjes voor een prikkie (van het merk Lupilu). Ook leuke pyjama’s komen nog wel eens in de aanbieding voor een paar euro. Mocht er zoiets in de aanbieding zijn, schaf dan gelijk een paar items aan voor deze maat én voor een maatje groter. 

De uitverkoop

Check rondom de uitverkoop de kledingkast van de kinderen nog eens. Als er ergens nog een tekort is (hier zijn dit vaak de broeken), dan is dit een goed moment om te kijken of er een leuke aanbieding is. Lukt het niet om daadwerkelijk naar de winkel te gaan, kijk dan op internet of er goede aanbiedingen voor je zijn in de sale. Check hierbij wel even goed de verzendkosten en het retourbeleid. 

Reparaties

Hier slijten de broeken het snelst van alle kledingstukken. Vooral de knieën hebben het zwaar te verduren en als ik niets zou doen, dan zou zoon de kans niet krijgen om eruit te groeien. Nou ben ik niet handig met naald en draad, maar gelukkig zijn er ook andere opties. Ik ben zeer blij met het gemak waarmee je stukken spijkerstof op broeken kunt lijmen. Oude spijkerbroeken worden dan ook bewaard voor dit doel.

Ik gebruik hiervoor tot nu toe de textiellijm van Bison, maar ik begreep dat het met Bisontix ook moet lukken. Aan de binnenkant (als versteviging) of aan de buitenkant als de knie echt door is. Hele zakken (van een andere spijkerbroek) lijm ik erop. Staat echt mooi en de broeken kunnen nog een paar maanden mee. 

Schoenen

Schoenen zijn een verhaal apart. Deze moeten goed passen en degelijk zijn. Zorg dat je goed weet welke maat je kind heeft en check dit met enige regelmaat. Ook voeten doen aan groeispurts en kinderen geven het niet altijd goed aan of hun schoenen te klein zijn. Zorg ook dat je goed weet wat voor voet je kind heeft: lage wreef, hoge wreef, brede voet, smalle voet en wat voor hiel. Met die kenmerken kun je op onderzoek uit welke schoenen hier goed bij passen. Dit maakt het weer makkelijker om betaalbaar, maar goed te slagen. 

Ook schoenen kun je tweedehands kopen. Veel mensen zijn hier terughoudend in. Het maakt hierbij denk ik uit hoe vormvast en degelijk de schoenen zijn. Daarbij geldt: beter tweedehands en passend, dan nieuw en te klein.

Als je schoenen nieuw koopt, koop ze dan in de uitverkoop (en dan één maat vooruit). Op die manier kun je ook bij lastige voeten goed slagen – mits je goed weet naar welke merken je moet zoeken. Online kopen in de uitverkoop is hierin een handig hulpmiddel.  

De wisseltruuk

Als je kleding (en schoenen) een maat vooruit koopt, dan heb je ook ruimte nodig om deze spullen op te bergen. Leg deze kleding niet tussen de kleding in de huidige maat, want kinderen maken hier een zooitje van. Verzamel alles op een aparte plek.Als je kind dan weer een maatje groeit haal je zijn /  haar kledingkast leeg en leg je kleding van de juiste maat er weer in. Als je altijd kleding van een maat groter op voorraad hebt, grijp je nooit mis. En dat scheelt weer in de kosten, want je hoeft dan eigenlijk nooit op stel en sprong naar de winkel voor kleding: want alles is er al. 

Speelgoed, spellen en boeken

Kinderen hebben niet veel nodig om mee te spelen. Wel is het belangrijk dat speelgoed aansluit bij hun ontwikkelingsfase. Zeg ja tegen speelgoed, spellen en boeken die je krijgt en maak dezelfde sortering zoals je dit bij kleding doet. Verder is een (gratis) lidmaatschap van de bieb handig om te hebben. Speelgoed is goed tweedehands te kopen – sla hierin je slag, maar overdrijf niet in de hoeveelheden. 

Kom jij uit met de kinderbijslag?

Share
14 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.