Vijf tips voor een relaxte kerst

Hopelijk heb jij dit lijstje niet nodig, omdat je kerst al helemaal ontspannen is. Zelf vind ik het soms best lastig om helemaal zen te blijven rondom de kerstdagen. Zoon stuitert altijd nog een paar dagen na van het kerstdiner op school (wat gepaard gaat met veel herrie en slecht luisteren) en dan zijn er nog allerlei afspraken en dingen die gedaan of geregeld moeten worden (kerstkaarten, kadootjes, bezoekjes, maaltijden enzovoorts).

Ik denk, dat we met kerst vaak proberen om een soort ideale versie van onszelf te laten zien: een prachtig versierd huis met heerlijk eten die je als gezellige grote familie opeet.

Als levend wezen is het echter meestal onmogelijk om aan het ideaalbeeld van kerst te voldoen. Want een mens is geen vlak plaatje maar een multi-dimensionaal levend wezen. Plaats er daarvan meerdere bij elkaar, allemaal met hooggespannen verwachtingen voor de kerst en je hebt gedoe.

Mijn persoonlijke lijstje voor een ontspannen kerst:

Een ontspannen start

Dit klinkt als een tip om lekker uit te slapen op kerstochtend, maar dat is het toch niet. Als je dingen gedaan wilt krijgen, dan is het handig om op tijd op te staan. Op die manier kun je uiteindelijk meer ontspannen je dag ingaan, simpelweg omdat je meer tijd hebt.

Dus…. sta op tijd op zodat je de tijd kunt nemen voor je ontbijt en wat je verder maar nodig hebt om je dag goed te beginnen (zoals een paar koppen koffie..)

Planning en organisatie

Mocht je nogal wat plannen hebben voor vandaag, zorg dan dat je een planning hebt. Al is het maar dat je weet hoe laat je weg moet en wat je eventueel mee wilt nemen. Ik ben er zelf best goed in om vijf minuten voor vertrek pas te bedenken dat die gekochte kadootjes ook ingepakt moeten worden… Dát soort dingen dus: plan ze in!  Als je eters krijgt hoort daar waarschijnlijk een wat drukkere planning bij. Zorg ervoor dat je een planning hebt en dat het een realistische planning is. Dingen kosten altijd meer tijd dan je denkt en er zijn altijd dingen die tussendoor komen. Schat tijden dus wat ruimer in. Lijkt het erop dat je planning niet gaat werken: vraag dan om hulp en/of schrap wat van je lijstje / menu. Als je heel de dag aan het rennen bent, dan wordt het niet relaxt. Hoe zeer je ook je best doet.

Vraag om hulp of biedt hulp aan

Goed… je bent in actie. Ga vandaag niet in je eentje staan ploeteren, maar vraag om hulp. Biedt iemand hulp aan bij het maken van een gerecht of het doen van de afwas na het eten: pak dat dan aan. Ben je elders, help dan mee – zonder door te schieten. Zolang jij niet de enige gast bent, hoef jij ook niet als enige te helpen. Desnoods kun je helpen om andere gasten in beweging te krijgen 😉

Laat het perfectionisme varen

Gaat het allemaal niet zoals je wil? Te laat vertrokken, een kind wat zijn mooie kerstkleding tien minuten na het aankleden al vies heeft gemaakt, een mislukt toetje, een knorrige start, een algehele stroevigheid of een gebrek aan plannen voor de kerst?

Hier vallen we om de beurt ten prooi aan één of ander naar hoestje, terwijl zoon helemaal hyperdepieper en compleet oostindisch doof nog aan het nastuiteren is van zijn kerstdiner op school. Dit betekent dat we de kerstafspraken hebben teruggeschroefd naar een haalbaar minimum. Jammer maar helaas.

Ik herinner me andere jaren, waarbij kerst een lastige periode was vanwege een groot gemis. De man zijn moeder is een paar jaar geleden in december overleden en ook de onvervulde kinderwens kon met kerst extra zwaar wegen. Het is niet reëel om dan van jezelf te eisen dat je vrolijk en gezellig moet zijn als je dat niet bent. Soms wil je meer van jezelf dan dat er kan.

Laat het los, laat het gaan en doe het met wat er is – wát dat dan ook is. De wereld is nu eenmaal niet perfect. Ook niet met kerst.
En heb jij even mazzel als het enkel gaat om een kind met een vies overhemd? Fijn loslaten en doorademen.

Geniet van wat er is

Met alle aankleding, tierenlantijnen en verplichtingen vergeten we soms waar het werkelijk om gaat met kerst. Of je nu gelovig bent, of niet, het samen zijn is belangrijker dan de rest. Neem vandaag dus ook de tijd om gewoon even te kijken naar wat er is. Om te genieten van de gesprekken die er zijn en van de dingen die gebeuren.

Lach, luister en neem waar. Juist dát is waarvoor je samen bent met de kerst. Het eten is uiteindelijk maar bijzaak – echt.
Ben je om wat voor reden dan ook alleen met de kerst en vind je dat moeilijk? Zorg juist dan ook goed voor jezelf. Soms zijn dingen gewoon niet hoe we het wensen. Het is een kunst om er dan toch iets moois van te maken.

 

En nou kort maar krachtig… 😉

Hele goede, imperfecte kerstdagen gewenst! 

...
Share
4 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.