Vijf tips voor een soepel huishouden

Hoewel het huishouden geen hobby van me is, heb ik het thuis wel graag (redelijk) schoon en (redelijk) opgeruimd. Sinds ik op mezelf woon doe ik mijn best om mijn technieken en tactieken te verbeteren.

Mijn vijf beste tips voor het huishouden:

Routines, routines, routines!!

Alles waar je niet bij na hoeft te denken gaat al bijna vanzelf. Daarbij komt dat je ze minder makkelijk vergeet en dingen uiteindelijk minder tijd kosten. Als je je routines goed kiest is de helft van je huishouden al op orde. Ik heb zelf dagelijkse en wekelijkse routines. Mijn dagelijkse routines bestaan uit kleine opruimacties door de dag heen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het netjes openslaan en rechttrekken van ons bed, zodra ik eruit stap (en de man er al uit is :-)).
  • Het opruimen van eettafel en keuken direct na de maaltijd
  • Het opruimen van woonkamer en keuken voordat ik ga slapen (NB: zoon en vriendjes ruimen hun deel op voordat het speelkameraadje wordt opgehaald).

Wekelijkse routines zijn:

  • Mijn wekelijkse vaste poetsrondje (stoffen, stofzuigen, WC’s, badkamer globaal, Buitenkanten van de keuken, pakplekken afnemen en vuilnisbakken legen)
  • Een vast wekelijks uurtje voor de extra klusjes
  • Een vast uurtje tuin (bij regen wordt er opgeruimd in de garage of brengen we spullen naar de stort).

Een minimalistisch huis

Of nou ja… niet helemaal leeg, maar wel zo leeg als dat prettig, handig en mogelijk is. Minder spullen = minder werk. Tja… en aangezien poetsen geen hobby is probeer ik het huis enigszins leeg te houden. Dit doe ik door met enige regelmaat te ontrommelen, ook wel declutteren genoemd. Dit doe ik bij voorkeur als vaste, dagelijkse, routine – al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat dat niet altijd even goed lukt.

Het huis is er voor jou (niet andersom)

En daarmee bedoel ik dat mensen (vrouwen!) zich soms mee kunnen laten zuigen in een soort huishoudelijk perfectionisme. Het huis en je spullen zijn er voor jou en niet andersom. Is het dus een ergernis om elke keer die glazen die niet in de vaatwasser kunnen met de hand af te wassen? Doe het niet! Doe die glazen weg of gooi ze lekker toch in de vaatwasser. Ga volgens datzelfde principe geen twintig verschillende wasjes draaien omdat op elk labeltje staat dat dát kledingstuk apart gewassen moet worden. Koop simpelweg kleding die wat minder lastig is of gooi het toch lekker in de algemeen ‘donkere’ of ‘lichte’ was. Tja… en dan houdt niet alles zijn perfect dieprode (-paarse, -zwarte, -groene, of weet ik het wat kleur). Boeit het echt?
Het zal je niet verbazen dat er hier ook niet gestreken wordt.. 😉 Ik heb vrijwel nooit een achterstand met de was. Er is een vrij soepel traject tussen wasmand – wasmachine – droogrek / droger en de kledingkast en ik ben ervan overtuigd dat dit (in mijn geval ;-)) voornamelijk komt omdat ik niet strijk.

En weet je wat? Er is nog nooit iemand geweest die mij of een ander lid binnen het gezin aansprak op een ongestreken shirt (of dat mijn rode shirt niet dieprood was, of dat ik geen glazen heb die je met de hand af moet wassen). Dingen die percé gestreken moeten worden bewonder ik in de winkel – en ik laat ze daar – leuk voor een ander.

Betrek je kinderen en man (of vrouw)

Mannen en kinderen zijn prima in staat om te helpen. Begin vroeg en betrek iedereen actief. Bij ons is het bijvoorbeeld regel dat rondom het tafeldekken iedereen helpt. Zoon of man geeft de poezen eten terwijl de ander de tafel dekt. Na afloop helpt de man altijd met afruimen en vegen. Las een wekelijks poetsuurtje in, maak een lijst met af te vinken klusjes, zet een lekker muziekje aan en ga met zijn allen aan de slag. Je kunt dit ook inlassen als dagelijks ritueel.

Kijk niet te perfectionistisch en wees vooral blij dat er meegedaan wordt. Onthoud dat het je eerst tijd kost om kinderen dingen aan te leren. Op den duur heb je hier echter voordeel van.

Neem het zoals het gaat

Soms wil het huishouden niet. Je stofzuiger stort in, Kinderen, man, hond én jijzelf zijn ziek, zwak en misselijk. De weken zijn overvol met verplichtingen waar je niet onderuit kunt. Hou je dan zoveel mogelijk vast aan je routines. Zet waar mogelijk je huisgenoten in. Laat gaan wat je maar los kunt laten en schakel zo nodig huishoudelijke hulp in. En als dat allemaal niet gaat… laat het dan maar even los (als het een tijdelijke kwestie is).

Soms wil het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat…

 

Wat is jouw beste tip voor een soepel lopend huishouden?

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.