Vijftig plezierige dingen per week

Als moeder vindt ik het leuk om boeken over opvoeden te lezen. Adoptie-gerichte boeken zijn daarbij favoriet. Nu zal dit thema voor velen niet interessant zijn, maar soms kom ik in die boeken ideeën en handvatten tegen die het verspreiden waard zijn.

In mijn huidige boek (‘Attaching in adoption’ van Deborah Gray – een engelstalige aanrader voor adoptie- en pleegouders ) stonden een paar hoofdstukken over zelfzorg voor ouders. Simpelweg omdat ouders degenen zijn die de boel draaiende moeten houden.

Bij zorgintensieve kinderen kost dat veel energie. Als je alleen energie uitgeeft, maar niet oplaad, dan is de energie op een gegeven moment op en dat schaadt het hele gezin. Dat principe geldt overigens ook voor mensen die op een ander vlak teveel geven en te weinig opladen.

In het boek stond onder andere de tip om een persoonlijke lijst te maken van vijftig dingen die je plezier geven. Wat er op die lijst staat is puur persoonlijk en kan variëren van het (laten) lakken van je nagels, tot het kijken van je favoriete serie, een uitje naar de bioscoop, een leuk boek lezen of het genieten van een lekkere cappuchino.

Volgens het boek loont het om iedere week vijftig dingen af te vinken. Dat hoeven niet alle punten van die lijst te zijn (haha, dan raak je overwerkt door je eigen plezier ;-)). Je mag punten meerdere keren aanvinken. Het idee is dat je plezier tot een vast onderdeel van alledag maakt.

En die tip vind ik mooi.

Bij het kijken naar mijn eigen dagen blijkt trouwens dat ik het niet zo slecht doe. Meerdere keren per dag neem ik bewust de tijd om even te genieten. Soms (vaak…) gaat het om een versgezette cappuchino, maar ik lees ook rustig twee keer per dag in mijn boek terwijl de kinderen even televisie kijken, probeer nieuwe recepten uit, kijk een aflevering van mijn favoriete serie, eet ’s avonds een lekker stukje chocolade of schrijf een blogje enzovoorts enzovoorts. Het zijn geen grote dingen, maar die regelmatige stroom van prettige dingen voelt wel fijn.

In hoeverre zit plezier verweven in jouw dag?

...
Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.