Weg met dat plastic!
|We waren dus hier en daar afval aan het verzamelen op het strand. We vonden touw, maar ook veel plastic. Met al dat opruimen werd het een beetje raar om thuis steeds maar plastic weg te gooien. Een volle vuilniszak per week gooien we wel weg aan plastic. Alles keurig gescheiden, maar toch… Uiteindelijk komt het toch in de natuur.
Ik googelde eens op ‘less waste’ en hield een lijstje bij wat ik dan weggooide aan plastic. Het bleek dat het meeste plastic komt van etenswaren: vlees, groenten / fruit, melkproducten en pakken pasta / rijst en dergelijke. Ik las er nog maar eens wat over en besloot dat we minder plastic gaan gebruiken het komende jaar.
Nu heb ik nogal een neiging tot doorslaan met dit soort dingen. Alleen is het handig om de rest van het gezin ook mee te krijgen. En dat de plannen haalbaar en betaalbaar zijn. Zo kost toiletpapier zonder plastic omhulsel ongeveer 5x zoveel als met dat plastic omhulsel – en daar haak ik toch even op af.
Maar wat dan wel?
Stel nou dat we het plastic om te beginnen eens zouden kunnen halveren – op een manier die werkbaar is voor ons gezin. Hoe zouden we dat dan kunnen doen?
- Vleespakket kopen in plaats van bakjes bij de AH
Dat doen we eigenlijk al, alleen wachten we altijd net te lang met de aankoop van een nieuw pakket, waardoor we dan tussendoor een hele poos vlees bij de supermarkt kopen. Die bakjes vlees van de AH bevatten veel plastic. Het vleespakket zit ook in plastic, maar dan 10 of 20 kilo in een paar dunne zakken). Zelfs al zouden we alles in plastic invriezen, dan heb je aan plastic zakjes alsnog minder plastic dan aan plastic bakken. En als ik eens rondvraag / rondkijk komen we ook wel aan tweedehands bakjes voor in de vriezer. - Groenten onverpakt kopen
Aangezien de AH (er zijn hier niet zoveel winkels in de buurt) veel dingen in plastic verpakt betekent dat eens in de 2-3 weken naar de (goedkope) groentenboer. Dat lijkt weinig, maar onze koelkast houdt groenten en fruit bizar lang goed. - Melk halen bij de boer.
Ik vond een lijst met adressen waar je rauwe melk kunt kopen. Op steeds meer plaatsen gaat dat via een melktap, maar ook aan het bedrijf wordt er soms verkocht. Dit scheelt in ons geval drie grote kartonnen melk per week. Mochten we ook de yoghurt zelf maken, dan scheelt dat nog 2 kartonnen per week.
Met die melktap sloeg ik natuurlijk onmiddellijk flink op hol…. Ik kocht gelijk een tweedehands yoghurtmaker en bedacht me vervolgens dat je van rauwe melk ook de room af kunt scheppen. En room betekent slagroom, roomboter en karnemelk. Dat zijn nog eens een paar stappen richting low waste. Stiekum heb ik al even gekeken naar een karnton, maar die laten we nog maar even ;-).
En ja: ik weet dat dit soort kleine acties een druppel op een gloeiende plaat zijn. Maar misschien inspireer ik weer iemand anders, gooien mijn kinderen later minder weg, of blijken er toch meer mensen te zijn die ook zo denken en worden al die druppels opeens een plas. Je weet het maar niet. En de helft minder plastic is hier toch mooi 25 vuilniszakken minder plastic. Dat zou toch mooi zijn.
Mocht je meer willen lezen over minder afval? Kijk dan vooral eens op de site van Green Evelien
Leuke site om plasticvrij te kopen: Bag-again en voor levensmiddelen in bulkverpakking: de Biologische Toko
Nou… het nieuwe jaar moet nog komen, maar het eerste goede voornemen is hier al opgedoken.
Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar?
Goed bezig!! Hier staat het ook hoog op de prioriteitenlijst. Eerder deed ik vaak boodschappen bij de a.ldi. maar daar is bijna alleen maar plastic te vinden. Helaas. Ben juist overgestapt naar de a.h. daar heb ik linnen tasjes gekocht die ik gebruik voor groenten en fruit. Ideaal! Ze zitten nu standaard in m’n tas. Een markt is hier helaas niet. Melktap staat ook op mijn lijst. Ben benieuwd naar jouw ervaring! Aardappels, eieren en fruit koop ik lokaal met eigen verpakking. Vlees eten we nauwelijks meer. Terwijl we echt vleeseters waren. Bij deze een aanmoediging ; )
Pasta, rijst, meel ed wil ik groot inkopen. Maar niet té groot. Ik kan hier echt geen 15 kg kwijt. Bij A.h. heb je dit dus ook in kartonnen verpakking. Bij a.ldi alleen in plastic. Paar cent duurder. Scheelt niet veel. Vandaag nog op gelet.
Verder zelf veel maken/bakken (soepgroenten, brood, koek, enz.) Invriezen doe ik in glazen potten. Werkt erg goed. Tip.
Ennuh…. wasbaar toiletpapier is mijn uitdaging voor 2019 (Alleen voor de kleine boodschap)
Succes!! Hoop dat je ons op de hoogte houdt!
Bij de AH heb je volkorenpasta en snelkookrijst inderdaad in karton zitten. Die houden we er voorlopig ook maar even in.
Dat wasbare toiletpapier (in combinatie met water) is hier ook een plan voor de langere toekomst. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen.
BIj de biologische toko heb je papieren verpakkingen van 5 kilo voor rijst en peulvruchten.
Bedankt voor de tip van het invriezen in glazen potten. Dat is hier ook haalbaar. Jammer dat ze niet vierkant zijn… 😉
Ik vind het een heel goed voornemen. Ook ik heb me de afgelopen week weer verwonderd over de berg plastic die we overhielden na het doen van de boodschappen. Zelf probeer ik de meeste groenten op de markt te kopen, dat scheelt al veel plastic. Maar verder zit echt alles driedubbel verpakt bij de supermarkt, ik wordt er soms moedeloos van. Als ik biologische melk koop zit deze wel in glazen flessen, dat scheelt ook al een beetje. Maar ik vind het zelf wel moeilijk om al het plastic te omzeilen. Dat van dat vleespakket vind ik eigenlijk een heel goed idee. Ik ga eens kijken of dat hier in de buurt ook kan.
Ik heb niet echt concrete plannen. Gewoon ongeveer op dezelfde voet verder gaan. Wel met wat meer rust graag.
Je zou voor wasbaar ‘toiletpapier’ kunnen gaan, iig voor plasjes 🙂
Zelfde met wattenschijfjes van katoen, wasbaar maandverband of een menstruatiecup.
Daar heb ik over nagedacht. Voor nu is dat even een brug te ver. Eerst de andere dingen maar eens in een werkbaar stramien krijgen – en de rest van het gezin mee krijgen 😉
Ja snap ik! Wij gebruiken wasbare luiers voor onze zoon, dus voor mij was de stap naar katoenen wattenschijfjes en wasbaar maandverband (wat een verademing trouwens! Heerlijk, dat zachte katoen of bamboe zonder broeierigheid) een stapje dichterbij ;).
Moet zeggen dat wij ook geen wasbaar toiletpapier gebruiken. Eigenlijk best raar, want ik heb wel van die doekjes in de kast…(en hydrofielen washandjes heb ik ook nog een stapel van…) Een goed voornemen voor het nieuwe jaar, zullen we maar zeggen 😉
Handig dat je die doekjes al hebt. Je brengt me op het idee om alvast wat hydrofiele doeken bij elkaar te scharrelen.
Wasbaar toiletpapier lijkt me het prettigst / meest fris in combinatie met water (dus eerst afspoelen en dan drogen).
Je tip over het wasbare maandverband neem ik mee.