Weg met dat plastic!

We waren dus hier en daar afval aan het verzamelen op het strand. We vonden touw, maar ook veel plastic. Met al dat opruimen werd het een beetje raar om thuis steeds maar plastic weg te gooien. Een volle vuilniszak per week gooien we wel weg aan plastic. Alles keurig gescheiden, maar toch… Uiteindelijk komt het toch in de natuur.

Ik googelde eens op ‘less waste’ en hield een lijstje bij wat ik dan weggooide aan plastic. Het bleek dat het meeste plastic komt van etenswaren: vlees, groenten / fruit, melkproducten en pakken pasta / rijst en dergelijke. Ik las er nog maar eens wat over en besloot dat we minder plastic gaan gebruiken het komende jaar.

Nu heb ik nogal een neiging tot doorslaan met dit soort dingen. Alleen is het handig om de rest van het gezin ook mee te krijgen. En dat de plannen haalbaar en betaalbaar zijn.  Zo kost toiletpapier zonder plastic omhulsel ongeveer 5x zoveel als met dat plastic omhulsel  – en daar haak ik toch even op af.

Maar wat dan wel?

Stel nou dat we het plastic om te beginnen eens zouden kunnen halveren – op een manier die werkbaar is voor ons gezin. Hoe zouden we dat dan kunnen doen?

  • Vleespakket kopen in plaats van bakjes bij de AH
    Dat doen we eigenlijk al, alleen wachten we altijd net te lang met de aankoop van een nieuw pakket, waardoor we dan tussendoor een hele poos vlees bij de supermarkt kopen. Die bakjes vlees van de AH bevatten veel plastic. Het vleespakket zit ook in plastic, maar dan 10 of 20 kilo in een paar dunne zakken). Zelfs al zouden we alles in plastic invriezen, dan heb je aan plastic zakjes alsnog minder plastic dan aan plastic bakken. En als ik eens rondvraag / rondkijk komen we ook wel aan tweedehands bakjes voor in de vriezer.
  • Groenten onverpakt kopen
    Aangezien de AH (er zijn hier niet zoveel winkels in de buurt) veel dingen in plastic verpakt betekent dat eens in de 2-3 weken naar de (goedkope) groentenboer. Dat lijkt weinig, maar onze koelkast houdt groenten en fruit bizar lang goed.
  • Melk halen bij de boer.
    Ik vond een lijst met adressen waar je rauwe melk kunt kopen. Op steeds meer plaatsen gaat dat via een melktap, maar ook aan het bedrijf wordt er soms verkocht. Dit scheelt in ons geval drie grote kartonnen melk per week. Mochten we ook de yoghurt zelf maken, dan scheelt dat nog 2 kartonnen per week.

Met die melktap sloeg ik natuurlijk onmiddellijk flink op hol…. Ik kocht gelijk een tweedehands yoghurtmaker en bedacht me vervolgens dat je van rauwe melk ook de room af kunt scheppen. En room betekent slagroom, roomboter en karnemelk. Dat zijn nog eens een paar stappen richting low waste. Stiekum heb ik al even gekeken naar een karnton, maar die laten we nog maar even ;-).

En ja: ik weet dat dit soort kleine acties een druppel op een gloeiende plaat zijn. Maar misschien inspireer ik weer iemand anders, gooien mijn kinderen later minder weg, of blijken er toch meer mensen te zijn die ook zo denken en worden al die druppels opeens een plas. Je weet het maar niet. En de helft minder plastic is hier toch mooi 25 vuilniszakken minder plastic. Dat zou toch mooi zijn.

Mocht je meer willen lezen over minder afval? Kijk dan vooral eens op de site van Green Evelien

Leuke site om plasticvrij te kopen: Bag-again en voor levensmiddelen in bulkverpakking: de Biologische Toko

 

Nou… het nieuwe jaar moet nog komen, maar het eerste goede voornemen is hier al opgedoken.

Wat zijn jouw plannen voor het nieuwe jaar?

 

...
Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.