Wij repareren alles zelf

De man en ik zijn redelijk goed geworden in het repareren van apparaten, meubels en kleding. Onze spullen worden niet zomaar weggegooid als ze instorten – ook niet als ze derdehands zijn en inmiddels tien jaar oud :-). En nee, we hebben geen ‘gouden handjes’, onze kennis en kunde is het gevolg van proberen, oefenen, afkijken en nog eens proberen. Niet altijd lukt het om dingen te repareren, maar hoe meer je oefent, hoe vaker het lukt.

Lijm, naald en draad, wat gereedschap en internet zijn daarbij noodzakelijk (hoewel niet altijd allemaal tegelijkertijd).

Stappenplan voor reparaties

  1. Eerst kijken we altijd of we datgene nog willen houden en of we het kunnen repareren.
  2. Weten we hoe we datgene moeten repareren? Zo nee, dan zoeken we informatie (tekst, filmpjes enzovoorts) op internet. Aan de hand van die informatie besluiten we of we een poging durven wagen, of dat het te lastig is.
  3. Het benodigde gereedschap en materiaal wordt bij elkaar gezocht. Onderdelen (of materiaal) worden zo nodig besteld / gekocht.
  4. We ruimen tijd in om de benodigde reparatie te kunnen doen en zetten al het gereedschap en materiaal klaar. Mocht het handig zijn om tussendoor nog even naar een voorbeeld filmpje te kijken, dan zetten we die ook klaar. Is er hulp nodig? Dan zorgen we dat die er is.
    Zorg dat je voldoende ruimte hebt en dat je meubels / vloer beschermd zijn tegen lijm / vocht / krassen enzovoorts.
  5. En… repareren maar!

Reparaties en onderhoud van de afgelopen week

Deze week lapte ik (letterlijk… haha!) twee spijkerbroeken van zoon op door er met bisontix wat lappen op en achter te plakken. Hopelijk houden de knieën het zo nog even tot het blijvend warmer wordt. Of de bisontix net zo goed blijft zitten als de textiellijm laat ik nog weten. Het lijmen van kniestukken is in ieder geval de meest makkelijke manier die ik vond om de levensduur van spijkerbroeken te verlengen. Kijk hier als je wilt weten hoe ik spijkerbroeken repareer met lijm.  

Verder repareerde ik twee shirts en twee winterjassen (die van zoon en die van mij) met naald en draad. Ik ontkalkte en reinigde ons espresso apparaat, lijmde nog maar eens een stuk speelgoed en draaide een nieuwe lamp in een fitting. De man demonteerde ondertussen elders een speeltoestel (met huisje, glijbaan en schommels) wat we voor 50 euro kochten.

Alleen onze grasmaaier gaan we even niet zelf repareren. Maandag zoek ik de bon op. Hopelijk kunnen we ook dit apparaat onder de garantie laten repareren.

Ondertussen peins ik over het al dan niet zelf repareren van onze (met skai bekleedde) stoelen. Zal ik wel of zal ik niet? Die dingen moeten opnieuw bekleed worden en de vulling moet bij sommige stoelen ook vervangen worden. Daarbij moeten de poten en regels opnieuw verlijmd en gelakt worden. Een berenklus dus, maar ja… wel hele mooie stoelen waar we al jaren heel blij mee zijn. En het kopen van nieuwe (tweedehands) stoelen kosten ook geld (en tijd).

Wat repareer jij wel? En wat juist niet?

 

...
Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.