Worden kinderen overvraagd?

Gisteren stond er een artikel in verschillende kranten met als kop ‘Afwezige ouders? Lastige kinderen’. Volgens het artikel worden kinderen generatie op generatie onbeschofter, ongezonder en ongelukkiger doordat ouders steeds minder tijd aan hun kroost besteden. Volgens het artikel besteden ouders de opvoeding teveel uit en is de crèche met wisselende leidsters een vorm van gesubsidieerde verwaarlozing.

Kijk… zo moet het!  (stockfoto)

Maar klopt dat artikel wel? Ik meen nog niet zolang geleden een artikel te hebben gelezen dat we nog nooit zoveel tijd aan onze kroost besteedden als tegenwoordig. En hoe zit het dan met scholen die een dusdanig druk en afwisselend schema hebben dat kinderen het nauwelijks bij kunnen benen? Is dat dan gesubsidieerde overvraging?

Hier thuis is het met zoon weer eens bal de afgelopen twee weken. Er wordt slecht geluisterd en zoon is boos om niks. Ook het vriendinnetje van zoon (wat dagelijks met ons mee rijdt) is de helft van de tijd niet te genieten.

Besteden wij soms te weinig tijd aan zoon? Net zoals misschien de moeder van vriendinnetje?

Niets is minder waar. Buiten school, een minimale hoeveelheid opvang (5 uur per week voor wie het interesseert) en een enkele speelafspraak is zoon altijd bij ons. En wij besteden wel degelijk tijd aan zoon. Net zoals de moeder van vriendinnetje overigens. Ook zijn we geen gezin wat de vrije dagen volstouwt met activiteiten en bezoekjes.

En dus vond ik het weer eens tijd om op school te informeren wat er anders is. Want afwijkende, drukke schema’s en teveel afwisseling in kapiteins op school geeft bij ons thuis gewoonlijk een hoop ongezellig gedoe. En helaas zit zoon op een school waar ze houden van drukke, afwijkende schema’s en veel kapiteins. Zelfs ik kan niet volgen hoeveel luizen-, computer-, bieb- en weet ik het wat voor moeders er zijn.  Tel daar een bergje activiteiten buiten het klaslokaal bij op en je hebt best een druk programma voor kleuters.

Zeker als het gaat om een kleuter die wel vaart op rust, reinheid en regelmaat – met één, hooguit twee kapiteins.

En ja hoor… er is zijn weer twee ‘vaste’ afwijkende dingen bij. Daarnaast stonden er volgens de juf nog allemaal afwijkende dingen op het programma. En dan klagen dat zoon zich ‘opeens’ zo slecht gedraagt in de klas….

Ik kan me niet herinneren dat er vroeger bij mij op de kleuterschool (of lagere school!) zoveel moeders rondliepen óf dat we zo’n sterk wisselend schema hadden met bergen afwisseling en activiteiten. En dat in een tijd dat de meeste moeders thuis waren…

Wat me achterlaat met de vraag waar al die kinderen uit dat artikel nou toch zo ongezond, ongelukkig en onopgevoed door zouden worden. Door die zogenaamd afwezige ouders? Of omdat ook zij misschien dagelijks overvraagd worden op de basisschool?

Kijk… en dat zou ik nou wel eens een leuk onderwerp vinden voor een onderzoek.

 

Hoe kijk jij aan tegen de hedendaagse drukte op de lagere school?

...
Share
9 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.