Zes tips voor zuinig boodschappen doen

Nog niet zo lang geleden gaf ik wekelijks ruim 70 euro uit aan de boodschappen voor een gezin van vier personen (die allemaal flink kunnen eten šŸ˜‰ ). Dit was exclusief kattenvoer en andere bulkaankopen. Inmiddels heb ik dit bedrag wat naar beneden weten te krijgen. Op dit moment zitten we gemiddeld op 55-60 euro per week, nog steeds exclusief kattenvoer en sommige andere bulkaankopen, maar daar wordt aan gewerkt.

Dingen die we veranderd hebben:

  1. Minder, maar meer gerichte voorraad. Er is een kleine voorraad van etenswaren die we vaak gebruiken. Alle zaken die niet in ons vaste repertoire zitten koop ik niet meer voor de voorraad.
  2. Restjes kun je ook eten. Tegenwoordig eten we bijna alle restjes op. Het restje havermout gaat in het brood. De melk die bijna over de datum is gaat in porties voor de havermoutpap in de vriezer. De restjes van de avondmaaltijd eten we de volgende dag op, of ik hou een restjesdag. Al met al maken al die kleine beetjes uit in wat er weer gekocht moet worden.
  3. Prijsbewuster kopen. Sommige dingen kocht ik gewoon, zonder prijzen te vergelijken of te wachten op een aanbieding. Tegenwoordig kijk ik wat strenger naar de prijs. Is een aanbieding wel echt gunstig, of zijn er goedkopere opties. De goedkope varianten (chocolade, lasagnebladen, yoghurt enzovoorts) werden uitgetest – voor zover ik die niet al nam. Alle goedkope opties blijken in de praktijk prima te voldoen. Dit scheelt soms tot de helft in prijs.
  4. Naar de winkel. Waar we eerst alles lieten bezorgen ga ik nu soms naar de winkel. Het mooie daarvan is, dat we zo regelmatig de 35% korting op vlees (wat bijna op de datum is) mee kunnen pakken. Dit scheelt behoorlijk in de aankoopprijs. Eigenlijk kopen we nooit meer biologisch vlees voor het volle bedrag.
  5. Zelf brood bakken. We bakten 15 jaar achtereen zelf ons brood. En toen kwam de klad erin, waarbij ons zelfgebakken brood vervangen werd door duur speltbrood van de Appie. Inmiddels bakken we weer fijn zelf, wat behoorlijk scheelt in de kosten en wat ons heerlijke broodjes oplevert. Daarbij vond ik een webwinkel die volkorenmeel levert voor 15 euro voor 25 kilo. Daar kun je heel wat broden mee bakken.
  6. Het totaalbedrag in de gaten houden. Omdat ik graag een lager totaalbedrag wil, tel ik bij het bestellen van de boodschappen de kosten even bij elkaar op. Als het bedrag te hoog is naar mijn zin loop ik het lijstje nog eens na op overbodige uitgaven. Bijna altijd kan er nog wat af.

 

Waar let jij op als je minder uit wilt geven aan boodschappen?

 

Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.