Zes voordelen van spaarzaam opvoeden

Vaak denk ik er niet over na, maar op veel vlakken zijn we in vergelijking met veel andere mensen best spaarzaam.

Dit zien we onder andere terug bij het kopen van spullen voor de kinderen. Ze hebben speelgoed, maar geen bergen. En ook kleding, schoenen en spullen voor op de kamer hebben ze in passende hoeveelheden. Dat is: niet teveel en niet te weinig.

Worden dingen niet meer gebruikt, dan gaan ze weg.

 

Aan deze wijze van opvoeden zitten een paar grote voordelen:

  1. Het kost minder geld 🙂
  2. Kinderen zijn blij met wat ze krijgen. Kadootjes worden hier vrijwel nooit achteloos weg gelegd. Ze hebben namelijk niet nog drie schetsboeken,barbies,pannetjes,stuiterballen,racebanen,knutselsets of what ever. Onze kinderen zijn daadwerkelijk blij als ze iets krijgen. En dat is leuk.
  3. Kinderen leren om zuinig te zijn op hun spullen. Als je tien viltstiften hebt, die niet direct vervangen worden als je er slordig mee bent, dan let je op een gegeven moment wel op dat je de dop erop doet.
  4. Er zijn minder spullen, dus er zijn ook minder spullen om rommel mee te maken – en om op te ruimen. En dus is opruimen minder werk én is het dus makkelijker om te doen en om het kinderen aan te leren.
  5. Er zijn minder spullen waar we weer vanaf moeten als de kinderen er te groot voor zijn.
  6. We zijn weinig tijd kwijt aan winkelen – tijd die we weer fijn aan andere dingen kunnen besteden. Zoals bijvoorbeeld aan de kinderen 😉

Al met al ben ik er best tevreden mee.

Hoe doe / deed jij dat?

Share
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.