Ziek zijn als moeder: vijf tips

Een veel gehoorde uitspraak is dat je als moeder niet ziek kunt zijn. Helaas is de werkelijkheid anders: moeders krijgen ook griep – hoe onhandig dat soms ook is.

Zo zit ik nu al een volle week thuis zonder stem (aaaarch! iemand ooit geprobeerd om een kleuter hele dagen fluisterend toe te spreken…?), mét slapeloze nachten van het hoesten en bijbehorend energielevel overdag.

Eerlijk gezegd vind ik het op dit soort dagen altijd een hele puzzel om dan de dag / week door te komen.

Daarom: 5 tips voor zieke moeders (allemaal uitgebreid getest… ;-))

Tip 1: makkelijk vermaak

Schakel om naar makkelijk vermaak. Heb je gewoonlijk regels over hoe lang er tv gekeken mag worden? Wég ermee! Zet een leuke film op, of wat de boel ook maar rustig houdt en kruip zelf op de bank onder een dekentje. Kind in bed naast je met de ipad en een koptelefoon kan ook heel fijn zijn. Het verantwoord ouderschap komt wel weer als je beter bent.

Andere tips voor makkelijk vermaak: speel doktertje (jij én alle knuffels zijn ziek), kappertje (kinderen vinden het vaak fantastisch om haren te borstelen en er speldjes in te doen – en dat kan ook goed terwijl je op de bank hangt), in bad laten spelen met een bus scheerschuim (indien oud genoeg natuurlijk) of computerspelletjes. Als het lukt om zelf mee te doen, dan zijn spelletjes als Kwartet en Uno ook goed te doen vanaf de bank. Verder is het slim om voor dit soort momenten wat leuke stickerboekjes / kleurboeken of andere eenvoudige knutseldingen achter de hand te hebben.

Tip 2: schakel de kinderen in

Bespreek met je kind / kinderen dat je ziek bent en dat je hun hulp nodig hebt. Maak hen kapitein van het schip en laat ze: tafel dekken, was vouwen en opbergen, de vaatwasser uitruimen / afwassen. Zelfs kleine kinderen kun je al best dingen laten doen. Zijn ze gelijk weer even onder de pannen en de boel blijft toch nog een beetje doordraaien.

Tip 3: Vroeg naar bed

Leg de kinderen op bed en stop daarna jezelf in. Geen gehang achter internet of tv – húp naar bed! Slaap helpt je om sneller beter te worden.

Tip 4: Laat de boel de boel

Net zoals de zorg voor kinderen gaan het huishouden en alle taken daaromheen altijd door. Er is echter een prioriteitenlijstje: eerst zorgen dat het met jezelf enigszins gaat, dan de kinderen en het huishouden… tja… lekker zoveel mogelijk laten zou ik zeggen. Natuurlijk is het handig als iedereen nog onderbroek en sokken heeft en dat er ‘iets’ op tafel komt, maar daar houdt het dan wel zo ongeveer meer op. Eet soep met brood, rijst met voorgesneden groenten of (nog beter) regel dat iemand anders voor je kookt. Niemand gaat dood van een dagje soep uit blik met brood of het twee dagen dragen van een spijkerbroek. Dit is niet het moment om te gaan perfectionisten. Dus ook die andere dingen op de planning: schrappen, overdragen aan iemand anders of dusdanig vereenvoudigen dat het vrijwel geen werk meer kost.

Tip 5: Schakel hulptroepen in

Als je heel beroerd bent is zelf voor je kinderen zorgen soms eenvoudigweg teveel gevraagd. Ik bedoel: hangend boven een emmer kun je geen luiers verschonen. En wankelend van de koorts de boel redderen is eigenlijk ook geen doen – toch? Ook als je een tandje minder ziek bent kan het fijn zijn om de boel even over te geven. Kijk dus of de kinderen een dagje extra naar de opvang kunnen, regel een speelafspraak elders, schakel je partner in (zolang die niet ook gloeiend van de koorts naast je is ingestort) of bel iemand om de boel een dagje / middagje over te nemen ( je moeder, vriendin, buren, ouders van vriendjes of wie je maar ook kunt bellen bij crises).

 

Hoe gaat het bij jou thuis als je ziek bent? 

Share
14 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.